Corona en veilig sporten

Je kunt er niet omheen; het Corona virus. Het virus heeft Nederland ook bereikt, waaronder in Rotterdam en Lansingerland. We krijgen geregeld de vraag: is het veilig om te komen sporten? Het antwoord, ten eerste, is ja! Maar we zetten graag alles even op een rijtje voor je.

Het Corona Virus

Wat is het Corona virus precies? In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Op 27 februari is ook in Nederland de eerste patient met het Corona virus vastgesteld. De symptomen lijken op die van de ‘normale’ griep. Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Hoe sport ik veilig?⁠

Om veilig te kunnen sporten houden we vooralsnog de richtlijnen van het RIVM aan:

1) Was regelmatig je handen⁠
2) Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog⁠
3) Gebruik papieren zakdoekjes⁠
4) Schud geen handen
5) Gebruik altijd een schone handdoek tijdens het sporten
6) Maak je sporttoestel goed schoon na het gebruiken
7) Voel je je niet lekker? Blijf dan thuis.⁠

Voor meer informatie en vragen kun je altijd terecht bij onze collega’s in de club.

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

* China (inclusief: Macau en Hongkong)
* Singapore
* Zuid-Korea
* Iran
* De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Bron: RIVM.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.