Blog
In ons blog geven we je de allerbeste tips & tricks, leggen we bepaalde zaken haarfijn uit en posten we workouts die je thuis of in de club kunt volgen.
In ons blog geven we je de allerbeste tips & tricks, leggen we bepaalde zaken haarfijn uit en posten we workouts die je thuis of in de club kunt volgen.
1. Een scherper brein door hardlopen
Een klein onderzoek onder jongvolwassenen laat zien dat 7 weken intervaltraining, niet alleen de conditie, maar ook de cognitieve flexibiliteit van de hersenen (vermogen van de hersenen om snel tussen taken over te schakelen) aanzienlijk verbetert. Zie jij 7 weken intervallen niet zitten? Dan is er goed nieuws, want zelfs de minder sportievelingen boekten mooie resultaten: proefpersonen die – op laag tempo – slecht 15 minuten per dag op de loopband liepen, scoorden beter op de geheugentests.
2. Een sterker hart door hardlopen
Klopt, plotselinge hartaanvallen komen soms voor tijdens lange afstandsraces. Maar over het algemeen hebben regelmatige hardlopers over een tijdsbestek van 15 jaar zo’n 30 procent minder kans om te overlijden aan een hartaandoening dan niet-hardlopers.
3. Hardlopen zorgt voor een lager risico op diabetes
Hoe meer je loopt, hoe meer energie-opwekkende mitochondriën (spiercellen) je aanmaakt en hoe beter die kleine powerfabrieken werken. Mitochondriën spelen een sleutelrol in je lichaam bij het omzetten van glucose (koolhydraten; suiker) in energie. Ze doen dit gedeeltelijk door het hormoon insuline te reguleren. Kort gezegd komt het erop neer dat: Meer hardlopen = meer mitochondriën = des te beter is je lichaam in staat om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en diabetes type 2 te voorkomen.
4. Hardlopen versterkt je gewrichten
Onderzoek toont aan dat hardlopers feitelijk minder kans hebben op het ontwikkelen van artrose dan niet-hardlopers, en nog meer nieuws: de sport verergert de artrose zelfs niet bij mensen die het al hebben. Hoe dat precies kan? Deels omdat hardlopen helpt bij gewichtsverlies en op die manier minder druk geeft op de gewrichten en anderzijds omdat het regelmatig belasten van de knieën en heupen het kraakbeen versterkt.
5. Hardlopen vertraagt het verouderingsproces
Tot slot kan hardlopen je zelfs tot op diep celniveau jong houden. Een studie uit 2018 toonde aan dat hardlopen een positieve invloed heeft op de productie van een enzym genaamd ’telomerase’ die verantwoordelijk is voor de lengte van telomeren. Telomeren zijn belangrijke stukjes DNA die onze chromosomen en cellen beschermen tegen het verouderingsproces. En wie wil dat nou niet?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!